پخش زنده
امروز: ۱۳ دی ۱۴۰۳ - ٩:٨:٥٩
سلام برخورشیدی که با طلوع پرفروغش یازده ستاره درخشان را در آسمان امامت و ولایت، مادری کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز یزد، بیستم جمادی الثانی دروازههای آسمان گشوده شد، فرشتگان بی شمار، هلهله کنان فرود آمدند تا میلاد گل سر سبد آفرینش، بانوی آب و آینه حضرت فاطمه زهرا (س) را به جهانیان مژده دهند. میلادش تولد بهار است، تولد تمام پاکیها و زلالیها، میلادش از هر سو رحمت است. سلام بر نخستین بهانه خلقت، سلام بر اسوهی زن در زمین، سلام برام ابیها، سلام بر نور بی نهایت، سلام بر همدل و جان علی، سلام بر همسر ولایت، سلام بر مادر ولایت، سلام برخورشیدی که یازده ستاره دنباله دار را در آسمان امامت، مادری کرد.
نگاهی گذرا بر زندگانی کوتاه و پر برکت ریحانه رسول الله (ص)
حضرت فاطمه (س) در سال پنجم بعثت،۲۰ جمادی الثانی در مکه به دنیا آمد، خدا مژده ولادت حضرت زهرا (س) را در سوره مبارکه کوثر به پیامبر (ص) داده بود و برای دلداری و دلگرمی ایشان در برابر دشمنان سرسختی، چون ابوجهل و ابولهب که با درگذشت پسران پیغمبر او را ابتر و مقطوع النسل میخواندند، فرمود:به یقین ما به تو کوثر (خیر و برکت فراوان) عطا کردیم.
پس از ازدواج حضرت خدیجه (س) با رسول خدا (ص)، زنان مکه از وی کناره گیری کردند. خدیجه، چون فاطمه را باردار شد، خدای تعالی ساره همسر ابراهیم خلیل، آسیه همسر فرعون و مریم دختر عمران را فرستاد تا در وضع حمل به وی کمک کنند.
فاطمه (س) ریشه شجره طیبه پیامبر خدا است
پیامبر اکرم (ص) میفرمایند: دخترم را فاطمه نامیدم، زیرا خدای عز و جل او و کسی را که دوستدار او باشد از آتش جدا و دور کرده است، در جایی دیگر دلیل این نامگذاری را این گونه بیان کردهاند که از هر گونه بدی جدا و بریده شده است.
برای ایشان القاب و صفات متعددی همچون زهرا، صدیقه، طاهره، مبارکه، بتول، راضیه و مرضیه ذکر شده است.ام الحسین،ام الحسن،ام الائمه وام ابیها از جمله کنیههای بانوی دو عالم است.
امام باقر (ع) در مورد لقبام ابیها، به معنای مادر پدر فرموده است: فاطمه ریشهی شجره طیبه پیامبر خدا است، اگر ریشه نباشد درخت خشک می ¬شود و اگر فاطمه (س) نبود شجرهی طیبه پیامبر خشک می ¬شد. او به راستی ستون و اساس پدرش و مادر پیامبر خدا بود.
خداوند خیر کثیر را در وجود او قرار داد و مراد از خیر کثیر نیز فرزندان علی و فاطمه است که در حقیقت بعد از رسول گرامی، آنان حافظ و موجب بقای اسلاماند.
بهانه خلقت
در روایتی خطاب به پیامبر (ص) بیان شده است که حضرت صدیقه طاهره (س) بهانه خلقت هستند، آیا یک بانو میتواند چنین جایگاهی داشته باشد و تمام هستی برای او خلق شده باشد؟
حدیث قدسی مشهوری است که بیان میکند: «یا احمد لولاک لما خلقت الافلاک و لولا علی لما خلقتک و لولا فاطمه لما خلقتکما»،ای احمد اگر تو نبودی افلاک را خلق نمیکردم و اگر علی نبود تو را خلق نمیکردم و اگر فاطمه نبود شما دو نفر را خلق نمیکردم.
اگر پیامبر (ص) نبود خلقت مفهومی نداشت. چون وجود مبارک رسول خدا (ص) است که واسطه فیض است و انسان کامل است و هدر تحلیل حکمت این سخن ابتدا بهتر است نگاهی به شمهای از فضایل حضرت داشته باشیم که تبیینی از حکمت این سخن در این فضایل نهفته است، فضایل و کمالات حضرت زهرا (س)، مانند فضایل سایر معصومان است، چون آن حضرت دختر خاتم پیامبران است که برای تولدش رسول خدا چنین بشارت داده شد: «انا اعطیناک الکوثر»
برای درک مقام معنوی و فضایل آن حضرت کافی است که روایات رسیده از پیامبر اکرم (ص) را بنگریم. فاطمه بهترین زنان دو عالم است، افضل از همه بانوان جهان از مقام عصمت کبری برخوردار بود و از هر حیث نسبت به بانوان جهان برتری و الگوی زنان بعد از خود است «فاطمه سید زنان عالمین است».
ائمه وارث علم بانوی دو عالم هستند
با توجه به اینکه آن حضرت تنها دختر پیامبر اکرم (ص) بوده است که فرزندانش امامان معصومی، چون حسن و حسین هستند که هر یک معدن و مخزن علوم الهی بودند و در حضور آن بانو تعلیم و تربیت دیده بودند.
از طرفی آن تنها بانوی همشأن امیرمؤمنان (ع) بود و از هر جهت خصوصاً از جهت علمی و همچنین یازده امام معصوم که وارث علم الهی هستند، فرزندان آن حضرت هستند و تمام آنها به فضائل آن حضرت تصریح کردهاند و آن حضرت در تمام فضائل با آنها شریک است و آنها وارث علم فاطمه (س) هستند که مصحف فاطمه به آنها رسید.
بخشی از حکمت و سر حدیث «لولاک» در فضایل حضرت نهفته است که باید برای تکمیل آن به منابع مراجعه شود؛ منابع اهل سنت و علما و دانشمندان اهل سنت و حتی غیر مسلمان به تبیین فضایل حضرت پرداختهاند که در جای خود قابل تأمل است. پیرامون شخصیت وجودی و مقام معنوی فاطمه زهرا (س) کتابهای زیادی نگاشته شده و سخنان زیادی گفته شده است، اما گویا اگر هزار برابر آن نیز از قلمرو ذهن و اندیشه بشر به درآید و صورت گفتار یا نوشتار پذیرد، باز قطرهای از اقیانوس بیکران فضیلتهای حضرتش است.
بر دختران و زنان و آحادجامعه لازم است تا هرچه بیشتر وبهتر زندگانی نورانی حضرت فاطمه معصومه (س) را الگوی خودقرار دهند و سعادت و رستگاری دنیا و آخرت را به ارمغان آورند.ام ابیها در جایگاه همسر و مادر
حضرت زهرا سلام الله علیها در مقام مادر به عنوان منبع عطوفت و مهرورزی، تمام زندگی خود را وقف خدمت به فرزندان میکردند و در تربیت آنان از هیچ کوششی فروگذار نمیکردند. یکی از نمونههای مهرورزی آنان با فرزندان شان را در مواجهه ایشان با بلال میخوانیم، زمانی که بلال از صحابه رسول خدا برای کمک به حضرت زهرا در آرام کردن گریه فرزندانشان شتافتند حضرت به بلال فرمودند: من به کودک مهربانترم. این جمله نشان از الویت نقش مادری و نسپردن این مسئولیت به دیگری دارد.
ایشان آموزههای تربیتی متعددی نظیر اهتمام به عبادت، خداخواهی، توجه به آخرت، لزوم همدلی و اهمیت به همسایگان، مردم داری و صله رحم را نیز به فرزندان میآموختند.
در مقام همسری، ایشان الگوی تمام نمای انجام وظایف زناشویی، اطاعت از همسر، ایجاد فضایی سرشار از آرامش در خانه، خیرخواهی و نصیحت گری ایشان، و عدم به خشم آوردن همسر بودند. در تایید نقش همسری حضرت زهرا (س) همین بس که امام علی علیه السلام ایشان را بهترین یاور برای اطاعت خدا و عامل فراموشی و از یاد بردن غصهها و نگرانی هایشان خواندند.
مسئله دیگر، همراهی و دفاع از همسر است که در جای جای زندگی حضرت موج میزد و اوج آن را در جریانات بعد از رحلت پیامبر عظیم الشان اسلام و دفاع ایشان از ولایتمداری امیرالمومنین میتوان دید تا جاییکه ایشان جان خود را در برابر ولی خدا ایثار نمودند.
حضرت زهرا (س) الگویی برای زنان عالم
با مرور زندگانی این بانوی بزرگوار به این نکته میرسیم که ویژگی بارز و مشهود در سرتاسر زندگانی ایشان، جامعیت حضرت در برخورداری از تمام صفات یک زن شایسته و نمونه مسلمان است که ایشان را به سیده زنان دو عالم تبدیل کرد.
آن بانوی والا مقام با این که حریم عفاف و حجاب را به طور کامل رعایت می کرد، در عین حال، در بحرانیترین حوادث سیاسی و اجتماعی، حضور و ظهور داشت.
حضرت زهرای اطهر (س) بانوی بزرگواری که مظهر کمالات الهی و برترین اسوهی انسانها به ویژه زنان هستند، از نظر عفاف و حجاب الگوی بی نظیری هستند. با دقت در سیره و زندگانی آن حضرت به اوج عظمت ایشان میتوان پی برد.
به تعبیر امام خمینی (ره)، حضرت صدیقه طاهره (س) الگوی هر انسان آزادهای است. هرکس که بخواهد اصالت و انسانیت خودش را حفظ کند باید از زهرا (س) الگو بگیرد.