یک پژوهشگر:
برنامه ریزی مشخصی برای گردشگری در مشهد وجود ندارد
گونه های مختلف گردشگری در مشهد توسط عناصر غیر رسمی هدایت می شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان رضوی، مدیر گروه پژوهشی مدیریت و برنامه ریزی گردشگری جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: گونههای مختلف گردشگری شامل طبیعت گردی در اطراف مشهد، گردشگری میراثی و گردشگری سلامت به صورت خودجوش، بیشتر توسط عناصر غیر رسمی بازار هدایت می شود و به عبارتی برنامه ریزی مشخصی از سوی نهادهای متولی ندارد.
معصومه توانگر افزود: هم اکنون برنامه ریزی در حوزه گردشگری مشهد بیشتر مبتنی بر برگزاری و مدیریت رویدادهای مذهبی و زیارتی است و ارکان اصلی سیاستگزاری و اجرایی شهر مشهد تمام توان خود را در راستای تامین نیازهای خدماتی زائران صرف می کنند.
وی ادامه داد: این شرایط اگر چه منافع مالی فراوانی برای صاحبان کسب و کارهای غیررسمی و بدون مجوز به ویژه در گردشگری سلامت به وجود آورده است اما در طولانی مدت به دلیل نبود نگاه راهبردی و توجه نکردن به ظرفیت های محیطی و فرهنگی، آسیب های جبران ناپذیری را بر محیط زیست طبیعی و همچنین هویت فرهنگی مشهد وارد خواهد کرد که به تدریج موجب افول چرخه گردشگری در مشهد خواهد شد.
توانگر با بیان این که توسعه گردشگری زمانی می تواند به عنوان عامل توسعه به شمار آید که موجب تخریب منابع زیست محیطی نشود افزود: توسعه گردشگری نباید فراتر از ظرفیت تحمل اجتماعی ساکنان مقاصد توریستی باشد بلکه باید زمینه های اشتغال و مشارکت افراد بومی را فراهم آورد و به کالایی شدن و نابودی و تخریب عناصر فرهنگی و میراثی نینجامد.
وی ادامه داد: به تازگی در گفتمان سیاسی مسئولان نظام نیز بر گردشگری تاکید فراوانی می شود اما برنامه ریزان و سیاستگزاران منطقه ای نیز باید به توسعه متوازن منطقه ای و بهره گیری از ظرفیت های موجود با لحاظ کردن اصل حفاظت از منابع طبیعی، فرهنگی و میراثی اهتمام بورزند.