توانمندیها و چالشهای تولیدکنندگان صنعت قیر و آسفالت
همزمان با برگزاری چهاردهمین نمایشگاه قیر و آسفالت، سیمان و بتن، عایقها و ماشین آلات وابسته؛ برای نخستین بار از قیر شب تاب که در طول شب از خود نور مناسب بازتاب میکند، رونمایی شد.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، آذرماه ۱۴۰۲ چهاردهمین نمایشگاه بین المللی قیر، آسفالت، سیمان و بتن، عایقها و ماشین آلات وابسته، با حضور و مشارکت بیش از یکصد و سی شرکت داخلی و خارجی در محل نمایشگاههای بین المللی تهران برگزار و در آن آخرین دستاوردها و فناوریهای به کار رفته در ساخت تجهیزات و ماشین آلات این صنعت عرضه شد.
یکی از محصولات عرضه شده در این نمایشگاه که به صورت صددرصد داخلی سازی شده کارخانه سیار بازیافت آسفالت خیابانها و جاده هاست؛ این کارخانه سیار با ظرفیت یک تا ۱۵ تنی میتواند در ۱۵ مدت دقیقه، یک تن کلوخه آسفالت را بازیافت کند و تا ۹۵ درصد هزینه عملیاتی آسفالت کردن را کاهش دهد.
بالا بودن قیمت نمونه خارجی کارخانه سیار آسفالت که توسط کشورهای امریکایی و اروپایی تولید میشد، متخصصان داخلی را به این فکر فرو برد که فعل خواستن را صرف کنند، و حالا محصولی کاملا بومی سازی شده در اختیار طرحهای داخلی قرار دارد و حتی این محصول به چند کشور همسایه هم صادر شده است.
تولیدکننده ماشین آلات صنعت قیر و آسفالت میگوید توانسته ۷۰ درصد محصولاتش را به ۲۵ کشور دنیا از جمله کشورهای آسیای میانه صادر کند، تولید سالانه اش بیش از ۱۰۰ هزار تن ماشین آلات است که ۹۹ درصد مواد اولیه اش، ایرانی است.
علاوه بر تولیدکنندگان ماشین آلات صنعت قیر و آسفالت، در این نمایشگاه انواع تولیدکنندگان قیرهای صادراتی هم حضور داشتند و از سابقه فعالیت ۵۰ ساله خود در این صنعت سخن گفتند؛ آنها در زمینه تولید انواع گریدهای قیر از جمله گرید نفوذی و عملکردی فعالیت داشتند و برخی از آنها گفتند ۵۰ درصد محصولاتشان را صادر و بقیه را صرف طرحهای داخلی میکنند.
آقای محمدمهدی حیدری سرپرست مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در حاشیه این نمایشگاه از موضوع نگهداری جادههای کشور به میزان ۳۰۰ هزار کیلومتر و همچنین روسازی این جادهها خبر داد و گفت: ارتقای کیفیت قیر یکی از مسائل مهم در نوسازی آسفالت بوده و وزارت راه و شهرسازی به این مقوله ورود کرده است.
وی افزود: نزدیک به نیمی از ۱۰۰ واحد تولیدکننده قیر مورد تایید مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی هستند، زیرا کارخانههای تولیدکننده باید گواهینامه داشته باشند و همین علت به بخش خصوصی کمک میکند تا کیفیت قیر را افزایش دهند.
آقای داود محمدی رئیس انجمن قیر ایران از توانمندی تولید صددرصد قیر مورد نیازی که در جادههای سراسر کشور استفاده میشود، خبر داد و گفت: قیر تولیدی در ایران به ۱۵ کشور صادر میشود که ارزی آوری ناشی از این میزان صادرات، سالانه یک و نیم میلیارد دلار است.
وی افزود: شرکتهای داخلی سالانه ۶ میلیون تن وکیوم باتوم (مواد اولیه تولیدقیر) تولید میکنند که از این میزان، ۴ میلیون تن صادر میشود و ۲ میلیون تن باقیمانده طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی برای تامین طرحهای داخلی استفاده میشود.
همچنین در این نمایشگاه تولیدکنندگان صنعت سیمان و ماشین آلات وابسته هم حضور داشتند.
یکی از تولیدکنندگان صنعت سیمان گفته که محصولش بیشتر به کشورهای همسایه غربی ایران مانند عراق، سوریه و جاهایی که نیاز به بازسازی و سازندگی دارند، صادر میشود، اما به علت نداشتن برق در فصول گرم سال، مجبور به خاموش کردن کوره هایش میشود و این معضل به سامانه تولید ضرر وارد میکند.
تولیدکننده دیگر صنعت سیمان که ماشین آلات بتنی مثل میکسر بتن را تولید میکند مدعی است محصولاتش با محصولات خارجی برابری میکند و توانسته همه قسمتهای این دستگاه را بومی سازی کند، اما مشکلی که با آن روبرو بوده تحریم در انتقال پول میان کشورهای مبدا و مقصد بود.
علاو بر تولیدکنندگان ماشین آلات، تولیدکنندگان دیگر محصولات همچون افزودنیهای بتن یا محصولاتی مانند آجرهای پازلی نیز در این نمایشگاه حضور داشتند؛ در موضوع افزودنیهای بتن، آخرین نسل روان کنندههای بتن مانند گلی کربنات اتیلن سدیم یا آب بندکنندههای بتن و پلیمری در یک سبد کالایی شامل صد محصول ارائه شده بود.
تولیدکننده آجرهای پازلی معروف به آجرهای سبز در مزیتهای این نوع از آجرها گفته علاوه بر اینکه ذخیره آب دارد حداقل میزان آب برای تولیدش مصرف میشود، آجرها پرسی هستند و به دلیل پخته نشدن آنها در کوره از سوختهای فسیلی استفاده نمیشود و کربن و دی اکسید منتشر نمیکند.
آجرهای پازلی ضد حریق بوده، شوره نمیزند، پیشرفت در ساخت و ساز دارد، کاهش مصرف منابع انرژی و آب، ایمنی بالا، عایق حرارتی، ماندگاری بالا، ضد آب بودن و در کالیته رنگهای متفاوت از مزایای این نوع آجرها است.