به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی مجمع جهانی اهل بیت (ع)؛ در این مراسم دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) با تبریک هفته پژوهش اظهار داشت: پژوهش از مسائل مهم در عرصههای تحول است. برای تبیین درست اندیشههای ناب و پاسخگویی به پرسشها و شبهات، تحقیق میتواند نقش مهمی ایفا کند؛ مخصوصا روزآمدی تحقیق با توجه به تقاضا محوری که در جامعه بشری صورت میگیرد مهم است و اگر تحقیقات بر اساس این معیار باشد شاهد رشد علم و دانش در حوزههای مختلف خواهیم بود.
وی افزود: با توجه به ناهنجاریهای فکری در عرصههای مختلف تحقیق باید ناظر به مسائلی باشد که با آن مواجه هستیم و به شرایط مختلف اقلیمها و کشورهای مختلف باید توجه ویژه داشته باشیم.
* به شکل ایجابی مکتب اهل بیت (ع) را معرفی کنیم
آیت الله «رضا رمضانی» درباره اهمیت پژوهش در مجمع جهانی اهل بیت (ع) اظهار داشت: نقش مجمع جهانی اهل بیت (ع) درباره معارفی که امروزه در دنیا عرضه میشود، نقش برجستهای میتواند باشد و باید به مسیری برویم تا در نظام تحولی تحقیقی مرجعیت داشته باشیم و به ذائقه جامعه بشری خوش بیاید. فعالیت شورای کتاب به صورت تخصصی در چهارده رشته، باید خوب پیگری شود و محققان از کشورهای مختلف دعوت شوند و بتوانند مکتب اهل بیت (ع) را در جامعه امروز بشری معرفی کنند.
وی بر معرفی ایجابی مکتب اهل بیت (ع) تأکید کرد و ادامه داد: نیازمندیم به شکل ایجابی مکتب اهل بیت (ع) را معرفی و محاسن کلام اهل بیت (ع) که نورانیت دارد را تبلیغ کنیم. معارف ایجابی مکتب اهل بیت (ع) باید تأکید شود؛ چون آنچه که مهم است حیث ایجابی مکتب است و مسلمانان و شیعیان باید با نگاه عقلانی، با ادبیات مکتب اهل بیت (ع) آشنا شوند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم با اشاره به معرفی اسلام به صورت افراطی و تفریطی از سوی برخی ادیان و مذاهب در حوزههای مختلف، افزود: مسیر معرفی مکتب اهل بیت (ع) باید بصورت عقلانی باشد و اگر بخواهیم اسلام را معرفی کنیم باید به صورت دقیق، جامع و عمیق باشد. معرفی جامع یعنی جامعِ بین ابعاد فردی و اجتماعی و دنیوی و اخروی باشد؛ آموزش و ارائه مفاهیم نباید به صورت سطحی باشد و لازم است در این زمینه دقیق و عمیق عمل کنیم. اسلام با این نگاه، دین پویاست و میتواند عزت را به جامعه اسلامی بازگرداند، چون اسلام در عرصه اجتماعی ظلم پذیر نیست، با ظلم مبارزه میکند و معنویت گراست.
وی تأکید کرد: همه احکام اسلام، ما را به سمت معنی گرایی دعوت میکند؛ معنویت گسترده که مسئولیت پذیر است و نه مسئولیت ستیز و نه مسئولیت گریز. باید توجه داشت که امروزه با بحرانهای مختلف مواجهیم. برخی جوانان به دلیل نداشتن نگاه عمیق به معارف اسلام، به بی هویتی رسیده اند. مکتب اهل بیت (ع) برای امروز و فردای بشری میتواند پاسخ همه بحرانها را بدهد.
* اگر معنویت، تکیه گاهی غیر از دین داشته باشد، به نتیجه نمیرسد
آیت الله رمضانی به بحرانهای غرب اشاره کرد و گفت: در غرب با بحرانهایی مواجهیم و بیش از چند هزار معنویت جعلی و بدلی تأسیس شده است. برای برون رفت از بخشهایی از این بحران باید به سمت معنویت دینی رفت و اگر معنویت، تکیه گاهی غیر از دین داشته باشد، به نتیجه نمیرسد.
وی به بحران زیست محیطی اشاره کرد و افزود: امروزه بحرانهای روابط خانوادگی به دلیل دوری و فاصله گرفتن از معارف ناب اهل بیت (ع) است. بحران خانواده بحران خطرناکی است که شیرازه بشر را تهدید میکند و امروزه هجمه به خانواده و متلاشی کردن خانوادهها در فضای مجازی دنبال میشود.
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) ادامه داد: زمانی کشورهای اسلامی ثقل علم و آگاهی در دنیا بود، اما چون نتوانستیم از معارف اهل بیت (ع) برای رفع بحرانها استفاده کنیم، کشورهای مسلمان امروزه جزء کشورهای جهان سوم شده اند و با مشکلات عدیدهای مواجه هستند. به همین دلیل، پژوهشها و انتشار کتابها باید بر اساس نیازهای واقعی باشد. بهترین زمان برای ترویج معارف اسلام و اهل بیت (ع)، جوانی است، چون بستر فراهم است و باید معارف اهل بیت (ع) را با زبان و ادبیات آنان منتقل کنیم.
وی اظهار داشت: در نشر کتب دینی باید نویسندگان متخصصی تربیت کنیم که بومی باشند. ضرورت دارد تا به سمت تربیت نیروهای متخصص بومی که با زبان و ادبیات محیط آشنا هستند، برویم.
آیت الله رمضانی با اشاره به اینکه باید تبلیغ معارف را سطح بندی کنیم گفت: امروزه برای آشنایی غربیها با اسلام کتاب جامعی نداریم. تحقیق باید با توجه به نیاز باشد و جامعیت اثر مورد توجه قرار گیرد. ضرورت دارد تا برای سطوح مختلف عمومی، جوانان، زنان، نخبگان و. کتابهایی داشته باشیم و برای رسیدن به این اهداف باید تحقیق و پژوهش خاص صورت گیرد.
* ابزارهای سنتی برای تبلیغ معارف اسلام و اهل بیت (ع) لازم است، اما کافی نیست
وی درباره ضرورت استفاده از فضای مجازی برای تبلیغ معارف اهل بیت (ع) عنوان کرد: از ابزار سنتی برای تبلیغ باید استفاده کرد؛ ابزارهای سنتی لازم است، اما کافی نیست. زمانی صد نفر پای منبر ما بودند امروزه هزاران نفر میتوانند از طریق فضای مجازی پای منبر ما حضور داشته باشند. در کشور هندوستان در برخی کنفرانسها سه یا چهار ملیون نفر به صورت مجازی در سخنرانیهای حضور پیدا میکنند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم در بیان چند راهبرد برای نشر معارف اهل بیت (ع) در عرصه بینالملل اظهار داشت: در معرفی مکتب اهل بیت (ع) اصرار نداشته باشیم که مخاطب ما باید شیعه شود بلکه اصرار ما این باشد که درست و با جامعیت مکتب اهل بیت (ع) بشناسیم و بشناسانیم. باید به اروپاییها بگوییم که اسلام آن نیست که شما تصور میکنید و به اسلام نسبت خشونت میدهید؛ بلکه اسلام مملو از محبت، صمیمیت و عقلانیت است. اگر در معرفی اسلام به جامعیت آن پرداخته شود مردم دنیا به آن عشق میورزند، چون اسلام، کرامت به معنای کامل کلمه را به مردم آموزش میدهد.
وی افزود: در شهر وین در یک سخنرانی امام حسین (ع) را معرفی میکردم که ایشان برای بشریت قیام کرده است، دو نفر از اهالی این شهر که مسیحی بودند پس از سخنرانی گفتند که با این نگاه " امام حسین (ع) امام ما هم هست". ظرفیت عاشورا، ظرفیت بین المللی مهمی است که باید به تمام ابعاد آن توجه شود و این گونه نباشد که فقط به بخشی از آن پرداخته شود. ما نتوانستیم به صورت جامع، اهل بیت (ع) را به جامعه بشری معرفی کنیم و اگر اینگونه بود در غرب مقاله نمینویسد که پیامبر (ص) جنگنجو بوده است. چون آنان از جنگهای پیامبر (ص) تحلیلی ندارند؛ نبردهای پیامبر (ص) برای حفظ کرامت انسانی و مبارزه با خودکامگی و ظلم بوده است.
* اسلام را به صورت دقیق، جامع و عمیق معرفی کنیم
دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (ع) اظهار داشت: برخی به صورت مناسب اسلام و امام زمان (ع) را معرفی نمیکنند. یک نفر در غرب در یک سخنرانی گفت که در عصر ظهور، دوسوم مردم دنیا کشته میشوند؛ در حالی که تمام روایات کشتار دو سوم مردم در زمان ظهور جعلی است.
وی با بیان اینکه برای نشر معارف اسلام و اهل بیت (ع) در زمان خوبی به سر میبریم، تأکید کرد: باید اسلام را به صورت دقیق، جامع و عمیق و با عقلانیتی که از اهل بیت (ع) به ما رسیده به دنیا معرفی کنیم. در آفریقا باید بگوییم که اهل بیت (ع) با بندگی غیر خدا مخالف بودند و در اروپا به عقلانیت، آزادی و کرامت که بحثهای روز است، تأکید کنیم. در این راستا به محققانی نیاز داریم و امیدواریم با تخصصی شدن شورای کتاب فاز جدیدی از تحقیقات در عرصههای مختلف را شاهد باشیم.
نماینده، ولی فقیه در هند: در شبه قاره خلأ فرهنگی شیعی احساس میشود
حجت الاسلام و المسلمین «مهدی مهدوی پور» نماینده، ولی فقیه در هندوستان طی سخنانی در این نشست مردم شبه قاره را پیشگام نشر معارف اهل بیت (ع) عنوان کرد و گفت: تاکنون حدود ۲۰ هزار کتاب به زبان اردو در شبه قاره منتشر شده است. در گذشته هم هیچ کشوری مانند هندوستان در زمینه نشر معارف اهل بیت عصمت و طهارت و دفاع از اهل بیت (ع) موفق نبوده است.
وی افزود: بزرگترین دایرة المعارف دفاع از اهل بیت (ع) با نام "عبقات الانوار" توسط مرحوم علامه میرحامد حسین در لکهنو و کتاب "عماد الاسلام" نیز یادگار سید دلدار علی غفران مآب در ۲۰ جلد است. در مجموع ۵۰ هزار کتاب خطی امروزه از علمای گذشته هندوستان در دسترس است.
نماینده، ولی فقیه در هندوستان با بیان اینکه مردم شبه قاره فوق العاده روی اهل بیت (ع) حساس هستند و گاهی یک کتاب ممکن است باعث تنشهایی شده و دهها سال ادامه پیدا کند، تاکید کرد: در انتشار و توزیع کتاب در شبه قاره باید حساسیتهای این منطقه درنظر گرفته شود.
مهدوی پور ادامه داد: اگر بخواهید کتابها در مجامع علمی، آکادمیک و دانشگاهی هند راه پیدا کند باید آموزههای اهل بیت (ع) به صورت تئوریهای اجتماعی، سیاسی، خانوادگی و اخلاقی عرضه شود، یعنی زبان آکادمیک در آن درنظر گرفته شود که این رویکرد در مجامع علمی هندوستان بسیار مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
نماینده، ولی فقیه در هند اظهار کرد: کتب علوم انسانی، جامعه شناسی، حقوق، اقتصاد و روان شناسی از منظر اهل بیت (ع) در شبه قاره کمتر ترجمه شده است. بحث ذکر و دعا برای مردم هند خیلی مهم است و چه بهتر که ادعیه اهل بیت (ع) مورد توجه آنان قرار گیرد.
وی گفت: در شبه قاره بحث عرفان یک سبقه غالب است. مردم آنجا احساسی و عاطفی هستند و از این رو موضوع عزاداری در شبه قاره بسیار امر مهمی است و با هویت شیعه عجین شده است. ارتباط آنان با امام حسین (ع) و جریان عاشورا ارتباطی راسخ است. هم هندوها و هم سیکها و مسلمانان شیعه و اهل سنت گرایش به مباحث عرفانی دارند. در این زمینه ترجمه کتابهایی حاوی ادعیه به زبانهای هندی و انگلیسی خیلی مورد استقبال قرار خواهد گرفت.
مهدوی پور با اشاره به شبهاتی جدید در فضای مجازی گفت: کتابهایی که منتشر میشود باید ناظر به شرایط روز باشد، شبهاتی که امروزه در فضای مجازی منتشر میشود سابقه ندارد و یا به این گستردگی نبوده است. در شبه قاره در زمینه پاسخ به شبهات کارهای زیادی صورت گرفته است و دهها کتاب منتشر شده است، با این حال باید شبهات جدید رصد شده و پاسخ علمی به آنها داده شود.
نماینده، ولی فقیه در هند تاکید کرد: اگر از ظرفیت عاشورا و اربعین برای فرهنگ سازی بهره بگیریم در شبه قاره نیز با استقبال روبرو خواهد شد. در معرفی جریان عاشورا هرچه کتابهای متقن و خوبی نوشته شود مورد استقبال قرار میگیرد.
وی افزود: در شبه قاره کتابهای اهل بیتی به زبان اردو ترجمه زیادی صورت گرفته است، ولی به زبانهای گجراتی، تامیلی و بنگالی کمتر ترجمه شده است.
حجت الاسلام مهدوی پور با بیان اینکه وظیفه ما تنها انتشار معارف اهل بیت (ع) نیست و باید فرهنگ سازی صورت بگیرد اضافه کرد: باید مطالعه کنیم در هر جامعهای که مسلمانان حضور دارند از جهت فرهنگ اسلام چه ضعفهایی در بین آنها وجود دارد. انقلاب اسلامی ایران در فرهنگ جامعه و باورها و سنتها تحویل ایجاد کرد و تاثیرگذار بود. در جامعه هندوستان هم در عین حالی که احساسات دینی بسیار بالاست، معرفت دینی پایین است و در موارد زیادی در زمینه فرهنگ شیعی خلأ وجود دارد که در این راه باید از یک سری خرافات و رسم و رسومات و عادت بیجا دوری و فرهنگ شیعی درست تعریف شود که این کار با جریان سازی فکری و کار مطالعاتی ممکن است.
نماینده، ولی فقیه در هندوستان در پایان گفت: اگر مجلهای وزین به زبان اردو و انگلیسی در زمینه اهل بیت (ع) در شبه قاره منتشر شود خیلی تاثیرگذار خواهد بود.
فرمانیان: پژوهشهای مجمع جهانی اهل بیت (ع) باید بر اساس نیازهای منطقهای باشد
سرپرست معاونت علمی و فرهنگی مجمع جهانی اهل بیت (ع) در این مراسم اظهار داشت: پژوهشهای مجمع باید بر اساس نیازهای منطقهای باشد. اولویتهای مناطق مختلف باید سنجیده شود لذا برای رسیدن به این اهداف شورای کتاب را بر اساس نیازهای منطقهای و رویکرد تخصصی احیاء کردیم.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر «مهدی فرمانیان» افزود: با رویکرد تخصصیتر "شورای کتاب" را راه اندازی میکنیم. در این راستا از متخصصان، فضلا و اساتید مناطق مختلف کشورها در ۱۴ رشته علوم اسلامی به شورای کتاب دعوت خواهیم کرد.
وی با تأکید بر ضرورت تحقیق و پژوهش بر اساس نیازهای مناطق گفت: برخی مناطق لازم است احکام اولیه فقهی را ارائه کنیم و مناطق دیگر تخصصیتر باسد و این مباحث را فضلا و علمای مناطق برای ما تعیین خواهند کرد.
حکیم الهی: پس از انقلاب اسلامی ایران موج گرایش به شیعه در اندونزی بیشتر شد
نماینده مقام معظم رهبری در اندونزی نیز در نشست امروز درباره تاریخچه ورود اسلام به این کشور اظهار داشت: بر اساس دیدگاه برخی از مورخان اسلام به صورت صلح آمیز در قرن دوم یا سوم به اندونزی وارد شد و ایرانیان در سفرهای تجاری، اسلام را به این منطقه آوردند.
حجت الاسلام و المسلمین «عبدالمجید حکیم الهی» افزود: همچنین مسلمانان از منطقه گجرات برای فعالیتهای اقتصادی و تجاری به اندونزی آمدند و گروهی از سادات عرب از حضرموت به این کشور کوچ کردند.
وی همچنین گفت: بر اساس مستندات تاریخی، اسلامی که به اندونزی وارد شد برگرفته از مبانی اهل بیت (ع) بود. به همین خاطر حکومتهای شیعی در شرق اندونزی وجود داشته و آثار شیعی در این منطقه به وفور یافت میشود.
وی درباره گرایش به اسلام و تشیع در اندونزی پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران اظهار داشت: مسلمانان اندونزی قبل از انقلاب اسلامی ایران، دنبال نظریهای برای اثبات و احقاق حق خود بودند و به سلفی گری و مکاتب سوسیالیستی پناه میبردند؛ اما پس از وقوع انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) موج گرایش به شیعه در اندونزی بیشتر شد و جوانان اندونزی راه حل را در پیروی از امام خمینی (ره) برای نیل به عدالت و مبارزه با ظلم یافتند؛ لذا انقلاب اسلامی ایران تأثیر شگرفی در اذهان جوانان اندونزی داشت.
ناجی: تغییر نگاه به دین، راهبردیترین اصل برای تبلیغ معارف اسلامی است
مدیرعامل موسسه نسیم رحمت در این مراسم اظهار داشت: مسلمانان در آمریکای لاتین سه دهم جمعیت منطقه را تشکیل میدهند و بر اساس تحقیقات اندیشکده ها، در سال ۲۰۵۰ میلادی رشد مسلمانان در آمریکای لاتین کاهشی و منفی خواهد شد.
حجت الاسلام و المسلمین «ناجی» با بیان اینکه دیدگاه و افق امام راحل و مقام معظم رهبری هدف رسیدن به تمدن اسلامی اصیل است، گفت: بر اساس بیانات رهبر معظم انقلاب که "تحوّل دیگری که امام به وجود آورد، تحوّل در نگاه به دین بود، اما امام برای دین، رسالت نظامسازی و تمدّنسازی و جامعهسازی و انسانسازی و مانند اینها تعریف کرد؛ مردم نگاهشان به دین بکلّی متحوّل شد. " تغییر نگاه به دین راهبردیترین اصل برای تبلیغ معارف اسلامی است؛ لذا ما باید به دنبال ایجاد تحول در نگاه به دین باشیم و این تحول در منطقه آمریکای لاتین و جاهایی که مسلمانان کم است باید بیشتر باشد.
وی ادامه داد: فرانسویها در ایران صدها اثر را از زبان فرانسه به فارسی ترجمه کردند و در کشور ما در بسیاری از مسائل فرهنگی تحول ایجاد کردند. رهبر معظم انقلاب میفرمایند که ترجمه و تدوین کتاب بسیار خوب است، اما نکته مهم این است که تولیدات خود را به ذهنها و نگاه مخاطب برسانیم و ترجمهها در نگاه مخاطب تحول ایجاد ایجاد کند.
وی با بیان اینکه نوشتهها باید بر اساس نگاه بومی باشد، افزود: باید نگاه مخاطبان را تغییر دهیم. طبق فرمایش آیت الله رمضانی، کتابی جامع در غرب برای معرفی معارف اسلام نداریم در حالی که کلیسای کاتولیک کتابهایی با هدف معرفی و تبلیغ مسیحیت برای مردم دنیا منتشر کرده است. متأسفانه در منطقه آمریکای لاتین ترجمه بدون اشتباه از قرآن نداریم و ترجمه قران به زبان پرتغالی که اساسا وجود ندارد.
وی گفت: به دبیرکل محترم مجمع جهانی اهل بیت (ع) پیشنهاد میکنم تا هیئت اندیشه ورز و حلقه وصلی بین نهادها ایجاد کند تا با کارهای پژوهشی و بر اساس نیازهای مردم، آثار معیار منتشر گردد.
اسدی موحد: به دلیل وجود روحیه تصوف، ظرفیت بسیار ارزشمندی در شمال آفریقا برای ترویج مکتب اهل بیت (ع) وجود دارد
مدیرعامل انتشارات بین المللی الهدی در این نشست گفت: اگر مکتب اهل بیت (ع) درست و صحیح معرفی شود روز به روز به پیروان آن اضافه میشود.
حجت الاسلام و المسلمین «محمد اسدی موحد» افزود: مردم آفریقا بیشتر از قارههای دیگر به معارف اهل بیت (ع) نیاز دارند و اگر معارف ائمه علیهم السلام را به درستی معرفی کنیم گرایش به این مکتب افزایش مییابد. در گذشته، در زامبیا شیعه خیلی کم بود، اما امروزه شیعیان سه مدرسه و چهار کتابخانه دارند.
وی اظهار داشت: به دلیل وجود روحیه تصوف در شمال آفریقا، ظرفیت و بستر بسیار ارزشمندی در این منطقه برای ترویج مکتب اهل بیت (ع) وجود دارد. در یکی از نمایشگاههای آفریقا، به خاطر وجود کتابهای نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و ... از غرفههایی که بسیار مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت غرفه "مدرسه اهل بیت (ع) " بود و اگر بتوانیم در این مناطق با مطالعه و به درستی حضور پیدا کنیم موفق خواهیم شد.
مدیرعامل انتشارات بین المللی الهدی با تأکید بر دقت در نشر و توزیع کتاب در قاره آفریقا عنوان کرد: از وظایف ما تقویت بنیه معنوی شیعیان است. همچنین شناخت جامعه نخبگانی جامعه، از ضروریات است؛ در این راستا باید با علمی و فرهنگی با جامعه هدف ارتباط داشته باشیم.
وی با اشاره به ضرورت تبادل گروههای اندیشه ورز بین شیعیان در ادامه گفت: یکی از راهکارها در شمال و شرق و غرب آفریقا، استفاده از فرصت آموزشی است. آموزش، صرفا تأسیس حوزه علمیه نیست بلکه تأسیس و ایجاد مدارسی است که علم آموزی کنند و دانش آموختگان آن وارد بازار کار شوند.
اسدی موحد افزود: باید با شیعیان غیر بومی که به مکتب اهل بیت (ع) و اندیشههای امام و رهبری علاقه دارند، ارتباط برقرار کنیم و معارف اهل بیت (ع) را به مخاطبان خود عرضه کنیم.
وی گفت: در ایام میلاد النبی در کشورهای آفریقا میتوانیم معارف اهل بیت (ع) را عرضه کنیم. برای رسیدن به این اهداف باید از خرافات دوری کنیم. همچنین بزرگ نمایی در بیان اعداد و ارقام شیعه، صدمات و آسیبهایی دارد.