پخش زنده
امروز: -
آب و هواي مديترانه اي و خاك حاصلخيز، اشنويه را به پایتخت گيلاس کشور و اين ياقوت هاي قرمز را به يك ظرفيت بي بديل اقتصادي تبديل كرده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، برداشت گيلاس قرمز به عنوان محصول اصلي كشاورزي اشنويه در اواخر خرداد هر سال آغاز مي شود و علاوه بر يك ظرفيت اقتصادي، جذابيتي براي گردشگران در اين شهرستان به شمار مي رود.
همه ساله گردشگران بسياري براي گردش و خريد اين محصول به اشنويه سفر مي كنند و اين ياقوت هاي قرمز را به عنوان سوغاتي اين منطقه با خود به همراه مي برند.
به گفته فرماندار اشنويه، اين شهرستان بزرگترين توليد كننده گيلاس در آذربايجان غربي است و محصول گيلاس اين شهرستان علاوه بر مصرف در داخل استان به استان هاي ديگر نيز ارسال مي شود.
اسعد خضري با اشاره به اينكه برداشت گيلاس حدود 45 روز به طول مي انجامد، اظهار كرد اين محصول نافع براي هفت هزار نفر به صورت مستقيم و سه هزار نفر به صورت غير مستقيم اشتغالزايي كرده است.
وي به تلاش هاي دولت براي تحقق شعار سال اشاره كرد و گفت: واحد فرآوري محصولات باغي با موافقت اوليه دفتر مناطق محروم معاون اول رئيس جمهوري در اين شهرستان احداث مي شود تا فرآوري محصول گيلاس و سيب اين شهرستان به رونق اقتصادي منطقه منجر شود.
خضري اضافه كرد: محصول گيلاس داراي ارقام گوناگون تكدانه سياه و صورتي، خوشه اي، زرد دانشكده، سفيد و قرمز اروميه و ارقام محلي زودرس و ساير ارقام بوده و در اين ميان ارقام خوشه اي و تكدانه سياه بيشترين ميزان سطح كشت را به خود اختصاص داده است.
خضري گفت: شفافيت رنگ و طعم و عطر مطبوع موجب شده است تا اين محصول مشتريان زيادي در داخل و خارج كشور پيدا كند.
راهکارهای افزایش تولید گیلاس
مدير اداره جهادكشاورزي اشنويه نيز در مورد راهكارهاي افزايش توليد گيلاس در اين شهرستان گفت: حذف درختان آلوده و بيمار و تغذيه باغ ها بر اساس تجزيه برگ و آزمون هاي خاك و آب در برنامه كاري باغ هاي گيلاس اشنويه قرار دارد.
سيد انور حسيني گفت: افت توليد 30 درصدي توليد گيلاس نسبت به سال هاي قبل به دليل بارندگي هاي بي موقع در زمان گلدهي و تلقيح نيافتن مناسب گل هاي گيلاس توسط زنبورهاي عسل و گرده افشاني نامناسب است.
وي اضافه كرد: متوسط حجم توليد سالانه گيلاس در اين شهرستان حدود يكهزار و 221 تن اما برداشت حدود 865 تن گيلاس در سال جاري پيش بيني شده است.
يك پزشك نيز در مورد فوايد و خواص گيلاس گفت: گيلاس سرشار از آنتي اكسيدان بوده و به دليل داشتن فلاونوئيدها داراي خواص درماني براي بيماري هاي قلبي و رماتيسم و دردهاي مفصلي است.
دكتر افشين چهره قاني افزود: گيلاس موجب دفع سم از بدن مي شود و در تقويت قلب، روده و معده و قواي فكري نقش مهمي دارد؛ ويتامين c اين ميوه چشمگير بوده و به تصفيه خون و تسكين اعصاب منجر مي شود.
گیلاس؛ درختی مقاوم و مفید
گيلاس از جمله درختان مناطق معتدل و سرد به شمار مي رود و مقاوم به سرما است.
درخت گيلاس در مقايسه با ساير درختان ميوه هاي هسته دار، به سرما مقاوم است و زودتر به مرحله برداشت مي رسد؛ عمر اقتصادي يك درخت گيلاس در نمونه هاي مختلف متغير بوده اما به طور متوسط 20 تا 30 سال ذكر شده است.
مردمان اشنویه؛ مردمانی مقاوم و پرتلاش
شغل بیشتر مردم اشنویه زراعت و دام داری بوده و سالانه بیش از 300 هزار تن محصولات باغی، زراعی و دامی در این شهر تولید میشود که خود به عنوان یک ظرفیت برای پیشرفت به شمار میآید.
شهری کوچک با شهرتی جهانی است که قهرمانان زیادی پرورش داده و دلاوران زیادی از این شهر برای کشور فداکاری و جاننثاریها کردهاند همچنین این شهر به سبب مرغوبیت محصولات کشاورزی مشهور بوده که گیلاس یکی از مهمترین محصولات این شهر است .
تاریخچه کاشت گیلاس در اشنویه
گیلاس دارای ارقام گوناگون تکدانه سیاه و صورتی، خوشهای، زرد دانشکده و ارقام محلی زودرس و چند نوع دیگر است که در این میان ارقام خوشهای و تکدانه سیاه بیشترین میزان سطح کشت را به خود اختصاص داده است.
کشت گیلاس در اشنویه از قدیم الایام وجود داشته و مردمان این شهر توانایی زیادی در تولید گیلاس با کیفیت دارند، برداشت گیلاس از اواخر خرداد شروع شده و تا 45 روز طول میکشد و در این ایام بیش از 5 هزار نفر مشغول بهکار میشوند.
مشتریان پروپاقرص گیلاس اشنویه
مدیر جهاد کشاورزی اشنویه با اشاره به صادرات گیلاس، میگوید: گیلاس اشنویه به شهرهای بزرگ مانند تهران، قزوین، اصفهان، شیراز و کشورهای روسیه، پاکستان، افغانستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عمارت، قطر عرضه میشود.
به گفته سید انور حسینی سطح زیر کشت باغات گیلاس اشنویه 350 هکتار بوده و در فصل برداشت یک هزار و 500 تن گیلاس از باغات این شهر برداشت میشود همچنین صادرات این میوه هسته دار برای کشور 100 میلیارد ریال ارز آوری داشته و فرصت بسیار خوبی برای پیشرفت شهر به شمار میآید.
وی با بیان اینکه این شهر به پایتخت گیلاس ایران معروف است میافزاید: شرایط اقلیمی مناسب مانند میزان نور، حرارت، دما و رطوبت کافی و حاصلخیز بودن خاک و البته تجربه افراد در تولید این میوه سبب شده است که محصولات این شهر خصوصاً گیلاس از مرغوبیت بالایی برخوردار باشند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان اشنویه میگوید: ارقام تکدانه مشهد، زرد دانشکده، سفید ارومیه، خوشهای و رقم محلی با طعم و مزه خاص به نام خومالی از مهمترین ارقام کشتشده گیلاس در شهرستان میباشند و با توجه به اینکه پایههای کشتشده در شهرستان پایههای بذری میباشند، به منظور افزایش راندمان و کیفیت محصول و با توجه به پتانسیل موجود در شهرستان، جایگزینی ارقام پایه رویشی به جای پایههای بذری از سیاستها و برنامههای این مدیریت است.
وی اضافه میکند: برداشت گیلاس مرغوب اشنویه از اواخر خرداد شروع میشود و 35 تا 45 روز طول میکشد که در فصل برداشت بیش از هفت هزار نفر به صورت مستقیم مشغول به کار میشوند.
برداشت گیلاس از باغ های آذربایجان غربی
رییس سازمان جهادکشاورزی آذربایجانغربی می گوید : برداشت گیلاس از سطح هزار و ۵۰۰ هکتار از باغهای زیر کشت این محصول در استان آغاز شده است.
اکبر کرامتی اضافه می کند: ارومیه، اشنویه و خوی عمده شهرستان های تولید کننده گیلاس در آذربایجان غربی است که ارومیه با ۳۶۰ هکتار ، خوی با ۲۸۰ و اشنویه با ۲۰۵ هکتار به ترتیب بیشترین سطح درختان این محصول را دارند.
همچنین پیشبینی میشود ۱۸ هزار و ۵۰۰ تن گیلاس در استان امسال از سطح باغهای بارور برداشت شود که محصول تولیدی در استان علاوه بر تامین نیاز داخل استان به سایر استان های کشور نیز صادر شود.
رییس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی اضافه می کند : علاوه بر این همه ساله هشت تا ۱۰ هزار تن از این محصول نیز به روسیه و کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می شود.
وی با بیان اینکه رقم عمده کشت شده در استان تک دانه است، می افزاید: این رقم بازار پسند بوده و در کنار آن رقم گیلاس خوشهای و سایر ارقام نیز به صورت محدود تولید میشود.
کرامتی اضافه می کند : سیاست وزارت جهاد کشاورزی استفاده از ارقام پایه رویشی به جای باغ های سنتی و غیراقتصادی بوده تا بتوان افزایش کیفی و کمی محصول را رقم زد.
آذربایجانغربی دارای بیش از ۱۱۵ هزار هکتار انواع محصولات باغی هسته دار، دانه دار و دانه ریز است که علاوه برتامین نیاز مصرفی داخل استان به سایر استان ها و کشورهای دیگر نیز صادر میشود.
این استان دارای هزار و ۹۹۳ هکتار باغ گیلاس است که از این میزان هزار و ۵۰۰ هکتار بارور و مابقی غیرباور است.
معرفی ظرفیتها عامل توسعه اشنویه
سرپرست اداره میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری اشنویه با تاکید براینکه گیلاس اشنویه از لحاظ کیفیت برتر است میگوید: برداشت گیلاس از اواخر خرداد و اوایل تیرماه آغاز میشود که شناساندن ظرفیتهای اشنویه به صورت همگانی و شناساندن محصولات باغی این منطقه از جمله گیلاس و سیب به صورت خاص از مهمترین اهداف برگزاری جشنواره گیلاس است.
روناک تاسا با بیان اینکه این شهرستان ظرفیتهای قابلتوجهی در حوزه گردشگری و کشاورزی دارد، میافزاید: برگزاری چنین جشنوارههایی میتواند نقش مهمی در حضور گردشگران و سرمایهگذاران حوزه کشاورزی و بهویژه باغداری در این شهرستان داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه طی 3 سال گذشته استقبال خوبی از این جشنواره شده است و گردشگران از نقاط مختلف استان و کشور در این جشنواره شرکت داشتند بیان میکند: ارائه محصولات کشاورزی، صنایعدستی و غذاهای محلی در غرفههای مختلف همچنین برگزاری برنامههای متنوع و موسیقی محلی از بخشهای دیگر چهارمین جشنواره گیلاس اشنویه خواهد بود.
سردبیر : صمد اسمعیلی