چومچه خاتون، آیینی کهن در شهر گیوی، باغ شهر استان اردبیل برای طلب باران از خدا برگزار می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ چومچه خاتون یا طلب باران از آیینهای قدیمی و با پیشینه اهالی شهر گیوی (مرکز شهرستان کوثر) بوده و ریشه در اعتقادات دینی مردم دارد.
این مراسم هر سال در فصل بهار برگزار میشود و کشاورزان و دامپروران با اجرای این مراسم از خداوند طلب باران میکنند.
در آئین چومچه خاتون، کودکان لباسهایی را که از قبل آماده کرده اند بر تن چومچه که همان قاشق چوبی بزرگ است میکنند و او را "چومچه خاتون" یا عروس باران مینامند.
یکی از کودکان در حالی که چومچه خاتون را در دست گرفته با خواندن دسته جمعی شعرهای خاص این مراسم، به در خانهها رفته و صاحبان خانهها سطلی آب بر روی چومچه خاتون ریخته و هدایایی نقدی و یا جنسی را به کودکان میدهند.
این عروسک گردانی با شعر و آواز اجرا می شودکه: چومچه خاتون نه ایستر الله دان یاغیش ایستر (چومچه خاتون چی میخواد از خدا بارون میخواد) چومچه خاتون یاغ ایستر الله دان یاغیش ایستر (چومچه خاتون روغن میخواد از خدا بارون میخواد) چومچه خاتون اُوون ایستر الله دان یاغیش ایستر (چومچه خاتون آرد میخواد از خدا بارون میخواد) چومچه خاتون اُت ایستر الله دان یاغیش ایستر (چومچه خاتون آتش میخواد از خدا بارون میخواد)
چومچه خاتون نه ایستر، الله دان یاغیش ایستر، الی قولی خمیرده، بیرجه قاشیق سو ایستر (چومچه خاتون از خداوند باران طلب میکند، با دستان آغشته به خمیر، یک قاشق آب می خواهد)
در پایان مراسم بزرگترها با هدایای جمع شده که اغلب حبوبات برای تهیه آش نذری است، آش نذری پخته و میان اهالی توزیع میکنند. از قدیم عقیده اهالی بر این بود که بعد از این کار باران خواهد بارید و گویا همیشه باران رحمت خدا هم نازل شده است.
شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی در ۸۵ کیلومتری جنوب اردبیل قرار دارد.