پخش زنده
امروز: -
47 ایرانی قربانی جریان شکافنده های آبهای ساحلی مازندران شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، کنار ساحل ایستاده بود ، آه عمیقی می کشید ، آفتاب هر چه بیشتر غروب می کرد، بغض او بیشتر به حنجره هایش فشار می آورد دیدم دارد سر دریا فریاد می زند می گوید چرا ؟ چرا من ؟ چرا زندگی من ؟می دونی دو سال است که جرات آمدن کنارت را ندارم . دو سال است صدای موج هایت آرامشم را بر هم زده است ...
مریم خانم جوان با 24 سال سن که دو سال قبل برای ماه عسل به ساحل بابلسر آمده بودند و همسرش دل به دریا داده بود و دریاجانش را گرفته است. اومی گوید : همسرم شناگر بسیار ماهری بود و بدون توجه به هشدارهای ناجیان غریق دل به دریا زد و دیگر به ساحل بازنگشت و حال من مانده ام دریا و بغض های فرو خورده ...
به قسمت دیگری از ساحل بابلسر می روم آنجا هم دو جوان کنار ساحل ایستاده اند و با حسرت به موج های ناآرام ساحل نگاه می کنند. می گویند : سه سال قبل با همکلاسی های دانشگاه از مشهد به این شهر ساحلی آمده بودیم و نمی دانستیم هوای جوانی که در سر داریم در یک لحظه و در چشم برهم زدنی به باد هوا رفت .
این جوان مشهدی می گوید: صبح زود خارج از طرح دریا اقدام به شنا در آبهای ساحلی این منطقه کرده بودیم و دو دوست بسیار خوبمان گرفتار امواج سهمگین خزر شدند و غرق شدندو پس از ساعتها جنازه آنان را از آب بیرون کشیدند. مهدوی یکی از مسافران شیرازی ، میگوید: شنا کردن برای ما مسافران بسیار جذاب است و فقط تماشای دریا ما را قانع نمیکند. او با بیان اینکه تاکنون 30 بار به مازندران سفر کرده است، افزود: در یکی از سفرها شاهد غرق شدن دو نفر بودم و با این حال باز هم در دریا شنا میکنم. این مسافر شیرازی گفت: اگر همه افراد در مکانهایی که ناجیان حضور دارند، شنا کنند با خطر غرق شدن مواجه نمیشوند.
طبق گزارش جهانی در سال ۲۰۱۲، سالیانه ۳۷۲ هزار مورد غرق شدگی در دنیا روی میدهد و این مشکل سومین عامل مرگ در کودکان زیر ۱۵ سال بعد از بیماریهای سل و سرخک است.
غرق شدگی جزء ۱۰ عامل اصلی مرگ در افراد زیر ۲۵ سال است و در دنیا بیشترین غرق شدگی در حوضچه و سپس در آبگیر اتفاق میافتد و غرق شدگی در دریا و دریاچه ۷ درصد کل مرگهای ناشی از غرق شدگی در دنیا را تشکیل میدهد.
اما شاید بسیاری ندانند که خطر غرق شدگی فقط در ساحلهای شلوغ و مناطق طرح سالم سازی دریا نیست، بلکه بیشترین موارد غرق شدگی در مناطق خارج از طرح دریا و در مناطق خلوت و ممنوع شنا و یا در زمانهایی که دریا طوفانی بوده و مناطق حفاظت شده طرح سالم سازی دریا تعطیل بوده، رخ میدهد.
بسته شدن پرونده طرح دریا با ۴۷ غرقی
مدیرکل پزشکی قانونی مازندران با بیان اینکه ۴۷ نفر از اول خرداد تا پایان شهریور در آبهای ساحلی استان غرق شدند ، گفت: ۸۵ درصد از غرق شدگان غیر بومی هستند. علی عباسی افزود: در این مدت شهرستانهای محمود آباد، بابلسر و نوشهر، رامسر و عباس آباد بیشترین غرق شدگان را در آبهای ساحلی مازندران داشتند . او گفت: ۳۱ نفر در محدوده خارج طرح و ۱۰ نفر بخش خصوصی ، ۴ نفر منطقه غیر قابل پوشش و ۲ نفر هم داخل طرح جان باختهاند. عباسی افزود: بیشتر غرق شدگان در سنین ۲۱ تا ۳۰ سال با ۱۷ نفر و کمترین غرقی بالای ۶۱ با ۳ غرقی هستند.
تکرار هر ساله شناگران از موج های دریای خزر
یکی از ناجیان غریق مستقر در ساحل بابلسر میگوید: هشدارهای زیادی به افراد در حال شنا میدهیم که متاسفانه آن را جدی نمیگیرند. او افزود: تقریبا هر روز شاهد غرق شدن مسافران زیادی در آبهای ساحلی استان بودیم و با حضور به موقع ما از مرگ نجات پیدا کردند.
این ناجی غریق میگوید: شنا در دریا هرگز مشابه شنا در استخر نیست و به هیچ عنوان نباید این دو مورد را با هم مقایسه کرد، ممکن است یک فرد شناگر بسیار ماهری باشد، اما نتواند در دریا با استفاده از فنون شناگری جان خود را نجات دهد.
جریان شکافنده خزر سالهاست بی سرو صدا قربانی میگیرد
هنگامی که موج به ساحل میرسد، پس از مدتی در فاصله نزدیک به ساحل شکسته میشود و این عمل برای ورود به ناحیه ساحلی جریانهای موازی و عمود بر ساحل را تشکیل میدهد. زمانی که موج میشکند به دو مولفه عمود بر ساحل و موازی با ساحل تجزیه میشود. مولفه عمود بر ساحل هنگام بازگشت مانند کانال خروشان با سرعت بالا عمل میکند. در واقع جریان شکافنده آب به صورت موج میآید و به ساحل میرسد.
رئیس هیات نجات غریق و غواصی مازندران با بیان اینکه جریان شکافنده مثل نهرهای داخل دریا هستند که حاصل برگشت آب دریا برعکس مسیر ساحل هستند ، گفت: جریان شکافنده فقط مختص دریای خزر نیست و در هر دریایی ممکن است وجود داشته باشد اما این جریان در دریای خزر بیشتر است چون دریای خزر مواج و ناآرام است و جریانهای شکافنده در آن بیشتر است.
کریمیان با تأکید بر اینکه مهارت شنا کافی نیست و ماهرترین شناگران هم در برابر جریان شکافنده ناتوانند، گفت: ممکن است فرد شناگر در آن لحظه دچار اضطراب و ترس شود و کنترل خود از دست بدهد. در لحظهای که فرد فکر میکند در حال غرق شدن است، میترسد و این امر باعث میشود تا کنترل خود را از دست بدهد یا اینکه احساس کند غرق شده و دیگر تلاشی برای نجات خود نکند. بنابراین نمیتوانیم بگوییم کسی که شنا بلد است، میتواند به خودش اعتماد داشته باشد.
رئیس هیات نجات غریق و غواصی مازندران گفت: ۹۵۰ ناجی غریق، قایقرانان و جت رانان امسال برای کاهش تلفات انسانی و افزایش سرعت امدادرسانی در طرح سالم سازی دریای استان امسال به کارگیری شد.
نجات هزار و 483 نفر در آبهای ساحلی مازندران
مجتبی اکبری مدیرعامل جمعیت هلال احمر مازندران گفت: تیمهای امداد و نجات ساحلی این جمعیت با همکاری ناجیان غریق مستقر در سواحل مازندران موفق شدند هزار و ۴۸۳ غریق را از امواج مرگبار خزر نجات دهند. اوگفت: تیمهای امداد و نجات ساحلی جمعیت هلال احمر مازندران و ناجیان غریق مستقر در سواحل استان در مجموع موفق شدند ضمن انتقال ۷۶ مصدوم به مراکز درمانی، به بیش از ۷ هزار و ۸۰۰ نفر خدمات امدادی سرپایی و حضوری ارائه دهند.
قصه تلخ غرق شدن در خزر تمامی ندارد؛ اگر..
غرق شدگی ، خطری است که جان مهمانان این مناطق را چندین دهه است تهدید میکند . ۳۳۸ کیلومتر از این خط ساحلی، مربوط به مازندران، ۳۰۰ کیلومتر آن مربوط به گیلان و ۱۰۲ کیلومتر مربوط به استان گلستان است و اگر قرار باشد برای این موج های پریشان خزر همچنان برنامه مقطعی طرح سالم سازی دریا با هماهنگی چندین دستگاه ، آن هم فقط در چهار ماه از سال تکرار شود ، بازهم شاهد تکرارغمنامه دریا و ساحل های شمالی خواهیم بود و همچنان صدای گوش خراش ضجه خانواده قربانیان در کرانه خزر را با موسیقی ای که خود نوشته ایم خواهیم شنید.
نویسنده: اتنا رستمی آله خیلی