به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، زهرا صدراعظم نوری در جلسه شورای گفت : خداوند را شاکرم که در این تقویم رنگارنگ، روزی به نام "ایمنی" و "آتش نشانان" نامگذاری شده است. 40 سال پیش، وقوع حادثه دلخراش بمباران پالایشگاه ابادان و شهادت آتش نشانان غیور، زمینه ساز تصویب روز ملی ایمنی و آتش نشانی شد. خوشبختانه همین امر موجب گردید تا از یک سو موضوع آتش نشانان در متن جامعه و از سوی دیگر مقوله ایمنی در تصمیم گیری های کلان شهرها بیشتر مورد توجه قرار گیرد. با وجود آن که معتقدیم هیچ کلامی یارای سپاس از ایثارگریهای این بزرگ مردان را ندارد.
وی افزود: روز هفتم مهر، روز آتش نشانی را تبریک عرض می کنم و یاد و خاطره 58 شهید هویت بخش فرهنگ خدمت و ایمنی همچنین جانباختگان ایثارگر حادثه پلاسکو و سایر آتش نشان های فداکار را که در لحظات بحرانی ناجی شهروندان عزیز هستند، گرامی می دارم.
بی شک یکی از مشاغل مهم، صعب و سخت آتش نشانی است که در لحظه های حساس و حیاتی مقابله با آتش، ردی از عشق، ایثار و از خودگذشتگی را به همراه دارد. این درجه از خودگذشتگی می بایست همواره نگاه ویژه مسئولان و مدیران را در جهت توسعه و تجهیز سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی به دنبال داشته باشد.
با توجه به آمار و اطلاعات ، 27200 حادثه حریق در سال 1396 در شهر تهران ثبت شده است که نسبت به سال 1395 با رشد 6.8 درصد روبرو بوده است. همچنین در خصوص حوادثی مانند نشت گاز، سقوط اجسام، آوار و ریزش ساختمان، خاکبرداری و ایجادگودبرداری های ناایمن، سقوط درختان، نشت مایعات قابل اشتعال، تصادف و واژگونی خودرو 11,700 مورد حادثه گزارش شده که نسبت به سال 1395 در حدود 14 درصد افزایش داشته است. از این روی با توجه به رشد روزافزون جمعیت شهر تهران می توان به صراحت اذعان داشت در سال های آتی این آمار با افزایش همراه خواهد بود و هزینه ها و خسارات زیادی را به شهروندان و شهر تحمیل خواهد کرد. لذا توجه به ترویج فرهنگ ایمنی و پیشگیری به عنوان یکی از اهداف اصلی نامگذاری این روز، و تدوین و اجرای ضوابط و مقررات سختگیرانه تر در این حوزه، امری ضروری است.
شاید بتوان گفت مهم ترین پیامی که از تکرار حوادث شوم ناشی از عدم رعایت ضوابط ایمنی در شهر مخابره می شود، عدم موفقیت در امر پیشگیری و اجرای ضوابط ایمنی در سطح جامعه است. از ساختمانهای مسکونی گرفته تا اماکن عمومی و تجهیزات در بوستانها، مراکز تفریحی، مذهبی، فرهنگی، تجاری و آموزشی که هر کدام به سهم خود در سیاهه آمار حوادث دخیل هستند.
متاسفانه با تمام تلاشی که در حوزه نظارت ایمنی در شهر انجام گرفته است، هنوز موضوع ایمنی مقوله غریبی است که نیازمند توجه بیشتر و عمیق تر به ویژه در حوزه برنامه ریزی، تامین منابع مالی و منابع انسانی است.
وی اظهار داشت: گذشته از تجهیزات و لوازم عملیاتِ آتش نشانی، آنچه مقدم بر تجهیزات، همچون سدی در برابر اجرای وظایف محوله سازمان قد علم کرده است، بحث فقدان ضمانت اجرایی در تبیین برنامه های پیشگیرانه به ویژه در ساختمانها و صنوف پرخطر از سوی سازمان آتش نشانی و ایمنی است.
افزایش 8 ایستگاه به 123 ایستگاه قبلی آتش نشانی منجر به کاهش زمان رسیدن به محل حادثه از 4 دقیقه و 35 ثانیه به 4 دقیقه و 15 ثانیه شده است.
لذا اولویت کمیسیون سلامت، محیط زیست و خدمات شهری و کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای اسلامی شهر تهران در برنامه و بودجه سال 1398 سازمان آتش نشانی، تامین اعتبار برای به روز رسانی و تامین تجهیزات لازم برای این سازمان است و همانطور که با نگاهی ویژه به موضوع نحوه کارسازی دو درصد عوارض ایمنی در صدور پروانه ساختمانی در بودجه سال 1397 به نحوی تصمیم گرفت که این عوارض در سال جاری مستقیم به حساب سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی واریز شود. به همین منظور از شهرداری تهران انتظار دارم در جهت ارتقاء کمی و کیفی خدمات سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی ، نسبت به بروز رسانی مستمر تجهیزات آتش نشانی، حفظ و ارتقاء سرمایه انسانی ، تامین خدمات رفاهی و توجه به سلامت جسم و روان آتش نشانان گرامی همت مضاعف معمول نمایند.
اداره ایثارگران شهرداری به مشکلات خانوادههای شهدای آتش نشان رسیدگی کند
سخنگوی کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهرتهران درباره وضع معیشتی و شغلی آتشنشانان و نیز پیگیری مطالبات خانواده شهدای آتشنشان تذکر داد.
حجت نظری، در نودمین جلسه شورا با اشاره به اینکه روز هفتم مهرماه در تقویم ما به نام روز آتشنشان نامگذاری شده و این نامگذاری، بهانهایست تا از تلاشها و از خودگذشتگیهای آتشنشانان قدردانی شود، اظهار داشت: نباید تقدیر از این عزیزان که به واقع انسانهایی فداکار هستند، تنها به یک روز و یک هفته، با صدور پیام یا دیدار با برخی از آنان ختم شود.
وی با بیان اینکه متاسفانه بسیاری از آتشنشانان وضع معیشتی مناسبی ندارند، گفت: برغم آنکه به آنان گفته شده که سختی کار برایشان لحاظ میشود و میتوانند با ۲۵ سال سابقه بازنشسته شوند، اما هنوز ابهامات زیادی در مورد آن برای آتشنشانان وجود دارد و از جزئیات وضعیت خود بیخبرند.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهرتهران تاکید کرد: وضعیت رفاهی و مقرریهای آتشنشانان را معاونت خدمات شهری شهرداری تهران باید مورد توجه قرار دهد و درباره سلامت آتشنشانان حساسیت بیشتری داشته باشد.
وی ادامه داد: از حدود دوسال گذشته، نمیتوان از روز آتشنشان و آتشنشانان گفت و ناخودآگاه به یاد شهدای آتشنشان ساختمان پلاسکو نیفتاد. متاسفانه ۱۶ نفر از بهترین و متعهدترین نیروهای آتشنشانی در این حادثه به درجه رفیع شهادت رسیدند و من خجالت میکشم از اینکه با گذشت نزدیک به دو سال از واقعه پلاسکو، از عدم تحقق مطالبات و قولهایی که به خانوادههای این عزیزان داده شده بود، بگویم.
حجت نظری با اعلام این خبر در صحبت با برخی از این خانوادهها مطلع شدم که اداره کل ایثارگران شهرداری تهران، شهدای پلاسکو را تحت پوشش خود قرار نداده است، یادآور شد: همین امر سبب دلخوری و رنجش برخی از خانوادهها شده است. اگر به دلیل کاستیهای قانونی، بنیاد شهید و امور ایثارگران نتواند این خانوادهها را تحت پوشش قرار دهد، از اداره ایثارگران شهرداری انتظار میرود متفاوت عمل کند.
وی خاطر نشان کرد: از طرفی دیگر، این خانوادهها گمان میکنند که به فراموشی سپرده شدهاند. لازم است شهردار تهران که خود نیز از خانواده ایثارگران است، دیداری بیواسطه و رو در رو با این خانوادهها داشته باشد و مطالبات آنان را بدون واسطه بشنود.
نظری از سازمان زیباسازی نیز خواست که به مناسبت هفتم مهرماه و روز آتشنشانان، قهرمانان و شهدای آتشنشانی را که حقیقتا شایسته عنوان مدافع هموطن هستند، بیشتر در جامعه و سطح شهر معرفی کند.