پخش زنده
امروز: -
معاون وزیر معدن و رئیس سازمان توسعه تجارت از افزایش ۲۲ درصدی صادرات در دو ماهه نخست امسال خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، مجتبی خسروتاج در نشست خبری گفت: در دو ماهه نخست امسال صادرات کالا با احتساب میعانات 18 میلیون و 768 هزار تن معادل 7 میلیارد و 739 میلیون دلار بود که از نظر وزنی 4 و 8 دهم درصد و از نظر ارزشی 22 درصد رشد را نشان می دهد که مبین 942 میلیون دلار تراز مثبت تجاری در دو ماهه نخست امسال است.
وی افزود: همچنین در این مدت 20 میلیارد دلار ثبت و سفارش و انجام شده در حالی که در مدت مشابه سال قبل این میزان 12 میلیارد دلار بوده است.
خسروتاج گفت: چین ، امارات متحده عربی، عراق ،افغانستان و هند 5 بازار نخست صادراتی کشور در دو ماهه نخست امسال بوده است که سهم این بازارها 65 درصد از کل صادرات کشور را شامل می شود.
پیش بینی فروش 30 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات در سامانه نیما
معاون وزیر صنعت و رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: ارزش برآوردی صادرات اقلامی که در سامانه نیما به فروش می رسد حدود 30 میلیارد دلار خواهد بود.
خسرو تاج در نشست خبری با بیان اینکه این 30 میلیارد دلار 70 درصد صادرات غیر نفتی 47 میلیارد دلاری سال گذشته خواهد بود افزود: عرضه ارز صادراتی در سامانه نیما موجب می شود شفافیت بیشتری در هدایت منابع ارز صادراتی به سمت کالاهای اولویت دار وارداتی ایجاد شود ضمن اینکه برای آنکه بتوانیم ارز صادراتی ارائه شونده در سامانه نیما را به 80 درصد صادرات غیرنفتی برسانیم در دوره های سه ماهه اقلام تحت پوشش کالاهایی که باید در سامانه نیما عرضه شود افزایش می یابد.
وی گفت: در این باره تا سه ماه آینده فهرست جدیدی ارائه و کالاهای دیگری که ارز صادراتی آنها مشمول عرضه در سامانه نیما می شود اضافه خواهد شد.
خسروتاج افزود: کالاهایی که درآمدهای ارزی صادراتی آنها باید در سامانه نیما فروخته شود اقلامی هستند که عمدتا ازجانب شرکت های دولتی، شرکت های وابسته به نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکت های تحت مدیریت دولت صادر می شود که از جمله آنها فرآورده های نفتی و پالایشگاهی ، پتروشیمی ها ، مواد معدنی و محصولات معدنی فلزی اعم از فلزات آهنی و یا رنگین است.
وی ادامه داد: به این علت که در موارد محدودی شرکت های بزرگ بخش خصوصی نیز همین اقلام را صادر می کنند برای اجرای یکسان ضوابط و جلوگیری از تبعیض همه افراد و شرکت های صادر کننده اقلام یاد شده مشمول فروش ارز صادراتی در سامانه نیما هستند ضمن اینکه صادرات این اقلام از زمان راه اندازی سامانه نظام یکپارچه مدیریت ارزی (نیما) که از حدود 45 روز پیش راه اندازی شده مشمول فروش ارز به بانکها و صرافی های فعال در این سامانه است.
خسروتاج گفت: عدم فروش ارز صادرات کالاهای یاد شده در سامانه نیما به منزله تخلف تلقی شده و اعمال معافیت صادرکنندگان و سایر مشوق های صادراتی منوط به رعایت دستور العمل ارزی دوم اردیبهشت امسال است.
وی افزود: صادرات سایر اقلام شامل محصولات کشاورزی ،نساجی ، لوازم خانگی ، صنایع فلزی ،فرش ماشینی و دست بافت که عمدتا ازجانب بخش خصوصی صورت می گیرد و از اقلام خرد و با ارزش صادراتی پایین است از اقلامی هستند که در حال حاضر ضرورتی برای ورود ارز آن به سامانه نیما نیست البته پیش بینی می شود که صادرات امسال این اقلام 10 تا 15 میلیارد دلار باشد که اگر سیاست های تشویقی به کار گرفته شود و همچنین اگر حمایت 1300 میلیارد تومانی از صادرات در مجلس تصویب شود این صادرات به 20 میلیارد دلار هم خواهد رسید.
وی گفت: البته درآمدهای ارزی این اقلام نیز به موجب بخش نامه دوم اردیبهشت امسال معاول اول رئیس جمهور مشمول استفاده در چرخه اقتصادی کشور است ولی نه صرفا از طریق فروش در سامانه نیما بلکه اظهار نامه صادراتی صادر کننده می تواند برای واردات اقلام خاصی که فهرست آن به زودی اعلام می شود مورد استفاده قرار گیرد.
خسروتاج افزود: در ماده 2 بخش نامه ارزی دوم اردیبهشت معاون اول رئیس جمهور تاکید شده که شرکت های دولتی،شرکت های وابسته به نهادهای عمومی غیردولتی و شرکت های تحت مدیریت دولت و صادر کنندگان عمده مجاز به واگذاری پروانه صادراتی خود به سایر واردکنندگان نیستند و واردارت ازجانب این صادر کنندگان نیز از محل ارز حاصل از صادرات فقط منحصر به تامین نیازهای خود خواهد بود. همچنین در ماده یک همین بخش نامه آمده که 95 درصد درآمد ارزی ناشی از صادرات کالاها باید در یکی از 4 روش و یا ترکیب روش های واردات در مقابل صادرات ، پرداخت بدهی ارزی خود ، فروش ارز به بانک ها و صرافی های مجاز و سپرده گذاری ارزی نزد بانکها در چرخه اقتصادی کشور به کار گرفته شود.
رشد نسبت صادرات غیر نفتی به واردات کشور
رئیس سازمان توسعه تجارت از افزایش نسبت صادرات غیر نفتی به واردات کشور خبر داد و گفت: این نسبت در سال 84 حدود 28 صدم و دو ماهه سال گذشته 86 صدم بوده است که در دو ماهه ابتدای امسال به عدد 1.14 در رسیده است.
مجتبی خسروتاج در نشست خبری با اشاره به اینکه 90 درصد واردات کشور به صورت عمده از 20 کشور انجام می شود گفت: بیشترین واردات از کشورهای چین، امارات ،کره جنوبی ،آلمان و ترکیه انجام شده است .
وی افزود: 63 و نیم درصد واردات کشور در دو ماهه نخست امسال کالاهای واسطه ای ، 15 و نیم درصد سرمایه ای و 15 و 3 دهم درصد مصرفی بوده که در دو ماهه ابتدای سال گذشته واردات کالاهای مصرفی 18 درصد بوده است .
خسروتاج گفت: از ابتدای سال 9 و 7 دهم میلیارد دلار ارز از طریق سامانه نیما اختصاص یافته که از میزان 7 و نیم میلیارد دلار تامین شده است.
وی با اشاره به نرخ 4200 تومان برای دلار در سامانه نیما گفت: این نرخ به صورت شناور و مدیریت شده است که باید نرخ تورم داخلی و خارجی به تدریج در آن اعمال شود.
خسروتاج در پاسخ به سوالی در خصوص تخلفات صورت گرفته در واردات خودرو گفت: اواسط سال گذشته متوجه شدیم که بخشی از این واردات در سیستم ما ثبت سفارش نشده است که فهرست 6 هزار و 400 خودروی وارد شده و افراد وارد کننده را به دستگاه های نظارتی اعمال کردیم.
وی گفت: با این حال این افراد عوارض گمرکی را پرداخت کرده اند و تخلفات مربوط به قاچاق و یا کالای ممنوعه نبوده است.
خسروتاج افزود: براساس بخش نامه معاون اول رئیس جمهور کالاها و شرکت هایی که باید ارز حاصل از صادرات خود را در سامانه نیما بفروشند باید هر سه ماه اعلام شود و فهرست جدید این کالاها نیز از طرف ما به دولت پیشنهاد شده است و اعلام خواهد شد.
وی گفت: شرکت ها و صادر کنندگانی که مشمول ارائه ارز در سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی هستند اگر این کار را انجام ندهند مشمول معافیت های مالیاتی و معافیت سود شرکتی نمی شوند و از سیاست های تشویقی شامل برنامه های حمایتی نیز برخوردار نخواهند بود.
خسروتاج افزود: استفاده از منابع ارزی ناشی از صادرات فراورده های نفتی پتروشیمی و اقلام معدنی در مرحله اول حدود 70 درصد صادرات غیر نفتی را پوشش می دهد و تا سقف 80 درصد قابل افزایش است .
وی گفت: عمده شرکت هایی که باید ارز خود را در سامانه نیما بفروش برسانند دولتی هستند و تامین ارز بخش دیگری از کالاها از طریق واگذاری اظهارنامه صادراتی و توافق بین فروشنده و خریدار صورت می گیرد که حدود 20 تا 30 درصد صادرات غیر عمده کشور را پوشش می دهد .
واردات به خوبی مدیریت شده است
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: میزان واردات در دو ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته از نظر ارزشی تنها نیم درصد افزایش داشته است که نشان می دهد میزان واردات به خوبی مدیریت شده است.
مجتبی خسرو تاج امروز در جمع خبرنگاران با بیان اینکه از واردات بی رویه جلوگیری شده است گفت: سال گذشته 4 نوبت از ابزار افزایش تعرفه و سود بازرگانی برای کنترل واردات و حمایت از تولید استفاده کردیم.
وی افزود: افزایش تعرفه در ابتدای امسال نیز برای گروهی از کالاها انجام شد و فهرست جدیدی نیز تهیه شده است تا در دولت بررسی شود .
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: کمیسیون ماده یک نیز هر ماه بصورت مرتب تشکیل می شود تا براساس نظام تعرفه ای تصمیمات لازم برای مدیریت واردات و حمایت از تولید انجام شود.
وی با اشاره به گله مندی برخی از فعالان اقتصادی برای دریافت ارز در شبکه نیما گفت: گروهی از کالاها و شرکت ها که باید ارز آنها در سامانه نظام یکپارچه مدیریت ارزی فروخته و عرضه شود طبق بخشنامه ای به گمرکات و بانک مرکزی اعلام شده است که این کالاها عمدتا پتروشیمی، فرآورده های نفتی و مواد معدنی هستند.
وی با بیان اینکه فهرست جدیدی از این کالاها اعلام خواهد شد گفت: با این کار فروش ارز بصورت شفاف تر ، دقیق تر و با سرعت بیشتری به فعالان اقتصادی انجام می شود و صادرکنندگانی که ارز خود را در سامانه نیما ارائه نکنند از معافیت های مالیاتی و مشوق های حمایتی محروم می شوند .
خسروتاج با اشاره به اقلام عمده صادراتی کشور گفت: در مقوله صادرات غیرنفتی ، فرآورده های پتروشیمی و میعانات در رتبه اول با حدود 3 میلیارد دلار صادرات در دو ماهه نخست امسال قرار دارد و مواد پلاستیکی و پلیمری و آهن و فولاد در رتبه های بعدی با حدود یک میلیارد دلار و 730 میلیون دلار صادرات قرار دارند.
وی گفت: اقلام مهم وارداتی نیز شامل ماشین آلات مکانیکی ، دیگ های بخار و رآکتورهای هسته ای در رتبه اول، قطعات ماشین آلات راهسازی و خودرو در رتبه دوم و ماشین آلات و دستگاههای برقی در رتبه سوم قرار دارند.
خسرو تاج در خصوص واردات خودرو نیز گفت: ثبت سفارش واردات خودرو براساس نرخ ارز مصوب 4200 تومان انجام می شود و محدودیت واردات برای خودروهای بالای 2500 سی سی و بالای 40 هزار دلار همچنان باقی است.